cial Icons

C# İlk Uygulama




Merhaba arkadaşlar, yazılım dilleri arasında önemli bir yeri olan C# dilini ders ders bloğumuza ekleyerek sizlere faydalı olmaya çalışacağım. İlk derslerimizde console sınıfından projelere yer vereceğim. 

Visual Studio kullanarak yeni bir proje sayfası açmak için resimde de gösterildiği gibi New Project sekmesini seçmeliyiz. Resimlere tıklayarak orijinal büyüklükte görüntüleyebilirsiniz.



















Yeni açılacak olan pencerede Console Application seçeneğine tıklanır. Sayfanın aşağı kısmında oluşturacağımız proje adı girilir ve projeyi kaydetmek istediğimiz dosya konumu belirlenir.


Console uygulamalarında en temel I/O işlemleri kullanılarak bir örnek yapacağız. Her yazılımcının ilk örneği Merhaba Dünya yazdırmaktır. Ama biz bu sefer sizinle Bloğumuza hoşgeldiniz ile başlayalım. 

Console uygulamalarında yazdırma metotları olarak  Write(), WriteLine() metotları kullanılır.
 Write() metodu parantez içerisine girilen ifadeyi yazdırır ve imleci yazı bitiminde beklemeye zorlar. 
WriteLine() metodu ise aynı şekilde yazdırır fakat farklı olarak imleci bir alt satırda beklemeye zorlar. Böylece arkasından yazılacak metin bir alt satırdan devam eder.


İstediğimiz metinleri yazdırdık peki bu metinleri nasıl okuyacağız. Okuma görevlerini ise Read() ve ReadLine() metotları yapmaktadır. 
Read() metodu ekrana yazılan metnin sadece ilk karakterini okur ve bu karakterin ASCII karakter bloğundaki sayısal karşılığı olarak döndürür. 
ReadLine() metodu ise ekrana yazılan metnin satır sonuna kadar okunmasını sağlar. 

ReadKey() metodu ise herhangi bir tuşa basılana kadar programı bekletir. 


Temel olarak tanımladığımız metotları kullanarak ilk uygulamamız aşağıdaki resimdeki gibidir. Satır aralarında da metotların ne yaptıklarını da yazdım.







Program çıktısı hemen burada :




Hiç yorum yok :

Yorum Gönder